Măşti cu suflet

anypics-ru-651021„Ce vrei să te faci când vei fi mare?” – o întrebare care îţi este adresată de foarte multe ori în copilărie. Am fost şi eu întrebată la fel şi, la un moment dat, ajunsesem să mă plictisesc. Îmi era greu să-mi storc de fiecare dată creierii pentru a scorni un răspuns care să-i mulţumească pe adulţii din jurul meu. Nu ştiam ce vreau să mă fac, dar ştiam că vreau să fiu mare. Mi se părea fascinant să poţi decide singur, să nu dai socoteală nimănui, să poţi face orice. Nu ştiam atunci că toate au un preţ, că libertatea nu se câştigă odată cu vârsta, că niciodată nu poţi fi pe deplin liber sau că fericirea este un ideal atât de greu de atins.

Acum sunt mare şi cred că întrebarea de mai sus ar trebui reformulată: „Cine vrei să fii când te vei face mare?”

Când te zăreşti în oglindă, îţi place ce vezi? Când îţi priveşti în suflet, eşti mulţumit de ceea ce găseşti acolo? Când priveşti în urmă, te încearcă tristeţea, dezamăgirea, regretul? Eşti cine-ai crezut că vei fi? Ştii cine eşti?

Uneori îţi este greu să te mai regăseşti în spatele măştilor pe care le porţi zilnic. E adevărat, nu ai de ales. Trebuie să le porţi. Aşa este lumea în care trăim, iar tu faci tot posibilul să îndeplineşti aşteptările societăţii pentru un trai cel puţin decent. Îţi negi dorinţe, anulezi planuri, înăbuşi sentimente care ar putea fi considerate nepotrivite de către cei din jurul tău. Vrei ca răspunsul la întrebarea reformulată de mai sus să fie apreciat de ceilalţi. Nu-ţi dai seama că tu eşti cel care decide răspunsul corect. Nu înţelegi că este vorba doar despre tine, nu despre ceilalţi. Fericirea ta nu este colectivă. Numai tu o poţi simţi cu adevărat.

Când suferi, deşi mulţi îţi înţeleg durerea, nimeni nu poate fi trist în locul tău. Când iubeşti şi îţi mărturiseşti iubirea, nu poţi transfera celuilalt sentimentul. Se spune că primeşti ceea ce oferi. Totuşi, mă întreb: dacă oferi iubire, de ce, de multe ori, primeşti doar suferinţă la schimb?

Cunosc oameni mari pe care credeam că nimic nu-i poate doborî vreodată. Oameni cerebrali, raţionali, cu experienţă de viaţă, cu principii bine înrădăcinate, care s-au îndrăgostit la un moment dat şi de atunci au devenit de nerecunoscut. Nimic din ceea ce ştiau despre viaţă şi despre ei înşişi n-a mai contat. Trăiau doar pentru a iubi. Frumos, nu-i aşa? Dar ce te faci când trăieşti pentru a iubi pe cineva care niciodată nu te va iubi la fel?

Nu este de ajuns să conştientizezi situaţia. Iubirea nu este conştientă. Dimpotrivă, este ca un drog. Te afli în sevraj până în momentul în care îţi vei primi doza, iar dacă nu o primeşti suferi al dracului de mult. Iubirea devine un chin, o tortură psihică şi fizică ce pare să nu se mai sfârşească vreodată. Uneori ai impresia că te torturezi singur şi încerci să te scuturi de toate şi să redevii cine ai fost. Acela este momentul în care îţi dai seama că este imposibil, că nu poţi controla emoțiile, că eşti doar o marionetă condusă haotic de mâna nevăzută a acestui sentiment sublim denumit „iubire”.

Oamenii mari aflaţi într-o astfel de situaţie îşi pun atunci o altă mască – pe cea a omului cinic, nepăsător, arogant, de neînduplecat, dur, poate chiar agresiv câteodată. Astfel, creează o barieră între el şi persoana iubită, îşi închid sentimentele într-un cufăr bine ferecat şi ignoră strigătul disperat al sufletului care vrea să iubească. Cu masca aceasta defilează prin lume aparent nepăsători, căci nimeni nu poate vedea rănile interioare care încă mai sângerează. Timpul vindecă totul, speră ei. Numai că cicatricile rămân acolo toată viaţa. În fiecare zi vor fi nevoiţi să mai poarte o mască pentru a le ascunde cum pot ei mai bine.

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare – un om sau o mască?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s