Definiții

imagesÎncă de la vârsta întrebărilor încercăm să găsim definiţii pentru orice lucru pe care îl vedem, să ne explicăm fiecare cuvânt nou, orice frază deosebită sau întâmplare ieşită din comun. Vrem să aflăm de ce lucrurile sunt aşa şi nu altfel, de ce avem voie să facem (sau nu) una sau alta şi aşteptăm cu nerăbdare să creştem pentru a găsi răspunsul tuturor întrebărilor noastre.

Când suntem copii nu ştim că, pe măsură ce vom creşte, alte întrebări vor lua locul celor care până atunci puseseră stăpânire pe noi. Căutăm justificări, cercetăm situaţii şi analizăm lucrurile neîncetat, până când obţinem definiţiile de care avem nevoie. De multe ori, acestea se dovedesc nesatisfăcătoare, iar căutarea noastră nu pare a înceta vreodată.

În felul acesta ajungem, la un moment dat, să avem întrebări cu privire la noi, la ceea ce ne trebuie, ce ne face fericiţi sau ce ne poate aduce liniştea. Începem, deseori, să ne întrebăm cine suntem, cum suntem, cum putem să îi facem pe alţii să fie mulţumiţi de noi sau, şi mai bine, cum putem să ne găsim împlinirea. Facem studii de care suntem, de cele mai multe ori, nemulţumiţi; alegem joburi pe care le schimbăm fără a clipi imediat ce apare o nouă oportunitate; ne căutăm locuinţa potrivită ani la rând, fără a găsi prea curând locul ideal; începem relaţii în care investim toată încrederea şi cele mai frumoase sentimente, speranţe, iluzii, pentru ca – într-un final – să ne dăm seama că toate sunt trecătoare.

Toate trec, toate se sfârşesc la un moment dat. Ceea ce ne rămâne sunt amintirile şi experienţa, iar acestea ne definesc pe noi, până la urmă. Nimic nu este întâmplător, cum nimic nu trece fără să lase urme. Important este ca, atunci când aflăm definiţia despre noi, să nu rămânem cu un gust amar. Suntem rezultatul tuturor lucrurilor pe care le-am trăit, al tuturor evenimentelor trecute prin filtrul caracterelor noastre, al obstacolelor depăşite cu prea multe – sau prea puţine – eforturi, dar aceştia suntem. Când descoperim definiţia, trebuie doar să o acceptăm şi, mai departe, să ne întrebăm dacă mai putem sau nu să îi aducem îmbunătăţiri. Aşa suntem noi, întotdeauna în căutarea altor şi altor răspunsuri pentru sutele de întrebări care ne zdruncină existenţa.

intrebari

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s