Legați de timp

CLEPSIDRAPe parcursul vieţii, cu toţii avem momente în care priorităţile ni se schimbă. Sunt acele perioade în care ne vedem nevoiţi să ne concentrăm cu precădere asupra serviciului, sau asupra casei în care locuim, ori să ne consumăm toată energia pentru a-i sprijini pe cei apropiaţi şi aflaţi în dificultate.

Acestea sunt momente în care simţim că ne pierdem direcţia, că viaţa este doar o cursă contra cronometru. Ne găsim dezorientaţi, storşi de energie, fără ca rezultatele să se simtă sau să se vadă imediat. Depunem eforturi considerabile pentru ceva ce am putea obţine, sau nu, dar ştim că trebuie să o facem. Ar fi atât de simplu să renunţăm, să nu ne mai pese, să ne lăsăm conduşi de instincte, de porniri egoiste – simpliste, şi să abandonăm lucrurile de care ţineam cu dinţii până ca totul să devină atât de complicat. Dar nu o facem, tocmai pentru că toate acestea au început să facă parte din noi şi în lipsa lor nu ne-am mai recunoaşte.

Totuşi, cum facem să ne detaşăm doar pentru o clipă? Cum să ne oprim pentru un moment, să ne tragem răsuflarea, să ne oferim liniştea de care avem nevoie şi să ne adunăm din miile de direcţii în care a fost nevoie să ne împrăştiem? Cât de greu poate fi să înţelegem că, în tot acest vârtej, timpul este singurul care îşi păstrează direcţia şi trece, parcă în dezavantajul nostru, căci puţin din ceea ce trăim se simte cu adevărat, aşa cum ar trebui.

Deseori, trăim perioade în care simţim că el – timpul – ni se scurge printre degete, că viaţa ni se întâmplă în altă parte, într-o dimensiune inaccesibilă, ascunsă în umbra percepţiilor, în spatele zidurilor de nesiguranţă care se ridică mai ameninţător cu fiecare zi care trece. Zilele, lunile, anii se succed într-un ritm ametior şi devine din ce în ce mai complicat să le contabilizăm. Conştientizăm faptul că ajungem să ne măsurăm viaţa în ore petrecute la serviciu, în zile trăite în grabă şi împărţite între datorie şi mici – prea puţine – plăceri, în weekend-uri în care încercăm să recuperăm tot ceea ce pierdem de luni până vineri şi să ne oferim măcar o clipă de bucurie veritabilă, în anotimpuri pe care, de cele mai multe ori, doar le bifăm în calendare, dar nu şi în suflete.

În momentele dificile sau aglomerate avem impresia că timpul nu ne ajunge, că se ascunde de noi, că ne trădează. Uneori simţim că este de partea noastră, altă dată devine clar că ni se împotriveşte. De fapt, timpul îşi vede de drumul său. Acest judecător imparţial al tuturor lucrurilor, ne poate da libertate sau ne poate îngrădi, ne dăruieşte bucurii sau ne vindecă rănile sufleteşti, ne oferă înţelepciune ori o percepţie mai clară asupra lucrurilor, dar pentru toate îşi ia o taxă. Plătim în ore, zile, luni sau ani din viaţă – toate aceste unităţi prin care noi îl măsurăm şi care pentru el nu înseamnă nimic. El este etern, doar noi ne trecem, ne epuizăm.

Viaţa devine, deseori, o luptă la care trebuie să luăm parte până la final sau atât cât ne vor ţine puterile. La un moment dat lucrurile se vor aşeza, se vor linişti sau noi vom reuşi să ne adaptăm situaţiilor. Cu toate acestea, întotdeauna trebuie să facem tot posibilul pentru a regăsi calea către ceea ce ne face cu adevărat fericiţi, către ceea ce ne oferă împlinirea, pacea interioară, hrana spirituală. Suntem o combinaţie de spirit şi materie, în nici un caz maşinării programate doar să lucreze, doar să rezolve probleme, doar să construiască lucruri – oricum perisabile. Avem un scop superior, căci a trăi cu adevărat şi în armonie cu timpul este o artă şi nu putem face asta până ce nu învăţăm cum şi când să ne detaşăm de toate şi să ne întoarcem către noi, măcar din când în când.

Suntem supuşi timpului, fie că vrem sau nu să recunoaştem. El este constanta care influenţează tot ceea ce trăim. Depindem de el şi nu cred că vom putea vreodată să ne desprindem sau să facem abstracţie de supremaţia sa.

time

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s