Bucureşti – amalgam de contraste

Breathtaking-Photography-Get-to-Know-Bucharest-in-40-Photos-6Este suficient să faci o plimbare, din orice punct ai alege, pentru a ajunge la concluzia că acest oraş este, de fapt, o amestecătură de culturi, niveluri de educaţie, preferinţe estetice, competenţe organizatorice şi atitudini. Toate sunt mult mai evidente primăvara, când oraşul prinde viaţă, când – spre exemplu – frumuseţea grădinilor şi a parcurilor este umbrită de pubele plasate strategic la una dintre intrări.

În cazul în care vrei să mergi la pas prin București trebuie, mai întâi de toate, să porţi încălţăminte comodă deoarece, dacă pleci dintr-o zonă centrală unde trotuarele sunt – de regulă – finisate şi curate, poţi ajunge după câţiva paşi pe unul unde, nu doar că există adevărate gropi sau şanţuri, dar sunt maşini parcate de o parte şi de cealaltă, iar tu vei fi nevoit să faci slalom printre ele. Totuşi, în timp ce urmăreşti aceste defecte minore ale pavajului urban, nu uita să-ţi mai ridici din când în când privirea către clădirile vechi sau noi, unice în felul lor, cu arhitectură clasică sau neoclasică, cu ghivece viu colorate la balcoane sau grădini cu o sumedenie de flori înmiresmate.

În drumul tău te vei lovi de multe contraste: clădiri – monumente istorice, unele restaurate, altele – adevărate ruine care păstrează amprenta timpului pe chipul lor şi dau impresia că în orice moment se pot prăvăli peste tine, cu pereţi acoperiţi de plante agăţătoare crescute haotic; vei observa lângă acestea alte construcţii – moderne, cu ferestre mari sau pereţi din sticlă, cu parcare subterană şi gazon bine îngrijit. Printre ele stau de pază blocurile gri, atent compartimentate, cu apartamente şi garsoniere înghesuite, cu balcoane închise şi rufe atârnate (mai nou, în interior) – reminiscenţe comuniste care îţi dau de înţeles că spiritul fostului regim încă dăinuie şi va continua să o facă mult timp de acum înainte.

Breathtaking-Photography-Get-to-Know-Bucharest-in-40-Photos-24

Noaptea, oraşul este doar al tău, îţi vorbeşte numai ţie, îţi şopteşte tot ceea ce vrei să auzi. Străzile devin calme, clădirile dorm, iar parcurile te aşteaptă să le ţii companie şi te vor primi cu braţele larg deschise. Cafenelele, barurile, cluburile prind viaţă. Zona Lipscani devine atracţia principală şi te întâmpină cu un aer boem, un farmec aparte căruia cu greu îi poţi rezista. Toate te atrag prin murmurul lor, prin veselia şi nonşalanţa care răzbate cu uşurinţă prin ferestre. Poţi alege distracţiile cotidiene simple sau te poţi orienta către evenimentele culturale care îţi oferă hrana spirituală de care, prins în rutină ta zilnică, de multe ori eşti nevoit să te lipseşti. Piese de teatru, spectacole de operă sau de balet, lansări de carte, conferinţe sau cuvântări ale erudiţilor contemporani – pe toate ţi le pune la dispoziţie Bucureştiul. Plimbările nocturne pe străzile oraşului îţi oferă oportunitatea de a respira un aer pur bucureştean, de a vedea lucrurile într-o lumină diferită – de felinar vechi aproape stins. Nu uita, totuşi, să te ţii departe de locurile neluminate (da, există) şi să nu te îndepărtezi prea mult de zonele centrale; după cum e de aşteptat, la pereferie te pot aştepta surprize mai puţin plăcute.

image-2012-11-15-13620662-56-strada-noaptea

Bucureştiul este un tânăr elegant îmbrăcat în costum Armani, încălţat cu tenişi cumpăraţi cu 5 lei din Dragonul Roşu şi care scuipă pe trotuar; este un prinţ fermecător care îţi promite ţinutul unde curg din belşug laptele şi mierea, dar imediat ce vii aproape, te aruncă în vâltoarea valurilor, fiind convins că numai aşa poţi învăţa să înoţi. Este un june instruit la cele mai renumite instituţii, dar cu un limbaj vulgar, alternând citate ale marilor gânditori cu învăţăminte culese din cartierele mărginaşe. Bucureştiul este un personaj versatil, pe care trebuie să-l studiezi temeinic – preferabil de la depărtare – pentru a fi pregătit să răspunzi spontaneităţii sale.

Breathtaking-Photography-Get-to-Know-Bucharest-in-40-Photos-11

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s