Miraje

mirajeSe spune că omul se deosebește de animale prin puterea de a raționa, prin capacitatea de a decide făcând abstracție de instinctele sale primare. Contrar acestei opinii universal acceptate, eu consider că principala calitate pe care omul o are și care îl poziționează pe o treaptă superioară față de „suratele” sale este capacitatea de a visa, de a-și construi o lume imaginară în care să poată evada atunci când totul în jurul său devine sufocant.

Omul este singura vietate care, cu ajutorul imaginației, poate fi oricine își dorește. Așa au luat naștere super-eroii arhicunoscuți din scriiturile fantastice. Esențial este că așa au luat naștere creatorii lor, acele spirite descătușate, îndeajuns de curajoase încât să dea glas imaginației lor, să-și transpună visele în scrieri și, astfel, să ne ajute pe toți să devenim ceea ce eram deja: creatori.

Cei care își descoperă forța creatoare – știm cu toții – sunt cunoscuți drept „creativi”. Este exact acea trăsătură pe care un angajator și-o dorește de la fiecare angajat al său. Angajatul în cauză, se consideră un norocos când își descoperă această calitate și are impresia că, în sfârșit, și-a câștigat libertatea de exprimare. Cine, dintre cei a căror minte explodează de idei, nu-și dorește să găsească mediul în care să și le poată exprima și să mai fie și plătit bine pentru asta? Creativii se consideră atunci eliberați de constrângerile unui job clasic. Ceea ce nu văd ei de la început este faptul că în societatea noastră, de astăzi sau dintotdeauna, natura umana este ținută sub control, oamenii sunt în mod constant dresați, iar creativitatea trebuie să se supună anumitor norme, să respecte niște standarde.

Și atunci, mă întreb, își găsesc în felul acesta creativii libertatea? Putem să ocolim legile, regulile de bun simț și pe cele religioase, normele sociale adânc înrădăcinate pentru a ne obține mult râvnita libertate după care alergăm toată viața, pentru care luptăm zi de zi și în numele căreia ajungem până la a porni războaie? Este libertatea numai o himeră?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s